De kenners

De kenners over Brukx & Kempen (verslagen, juryrapporten & recensies)

Deltion Cabaret Festival 2008

Het 1000-koppige publiek laat zich onmiddellijk de cabaretsfeer binnenzuigen met een uiterst verzorgd openingsoptreden door de gastartiesten Brukx & Kempen

Juryrapport Deltion Cabaret Festival 2007

De resultaten van 24 ingevulde juryrapporten:

Goed verzorgd  

12

10 2 0 0 Slecht verzorgd
Goed te volgen  19 5 0 0 0 Moeilijk te volgen
Pakkend 13 9 1 0 0 Saai
Afwisselend   13 8 3 0 0 Eentonig
Vlot      18 5 1 0 0 Traag
Goede sfeer 16 5 3 0 0 Sfeerloos 

Aanvullende opmerkingen op de juryrapporten:

* Naar het einde toe steeds beter * Zangstemmen passen goed bij elkaar / goed samenspel * Leuke manier om zware onderwerpen bespreekbaar te maken * Topper! Muzikaal pakkend en een half uur is veel te kort * Geweldige woordspelingen en super muziek * Scherp, gevat en lekker letterlijk * Goede afwisseling * Je wordt meegenomen in het geheel * Het leukste half uur van de hele avond * Een gedeelte van de show was vernieuwend * Graag het avondvullende programma.

Kanttekeningen: Probeer een lijn te vinden in het geheel * Muziek soms overheersend

Uit de media: www.deltioncabaretfestival.nl

Zeer goede tweede werd het duo Brukx & Kempen uit Zoetermeer, zodat de inbreng uit het westen des lands in Zwolle goed uit de verf kwam. Origineel, muzikaal,  vlot en ‘humanistisch’ waren enkele van de typeringen die het duo in de juryrapporten van het publiek meekreeg voor de grappige, afwisselende act die muzikaal goed werd gedragen. Het leverde het duo de aanmoedigingsprijs op bestaande uit een geldprijs van € 500.

Uit de media: dagblad de Stentor: Improvisatie cabaret wint overvol Deltion Festival ZWOLLE

Het twaalfde Deltion Cabaret Festival is afgeladen vol; het is weer drukker dan vorig jaar. Zeker 1100 mensen kwamen afgelopen zaterdagavond naar de Nieuwe Buitensocieteit in Zwolle waar tien onbekende cabaretacts dingen naar de bronzen publiekstrofee, de Ovatie.

De eerste prijs ter waarde van duizend euro gaat niet naar haar, maar zoals verwacht naar Mier, improvisatiecabaret uit Rotterdam. Hun Lama-achtige en interactieve optreden is het meest sprankelend, professioneel en authentiek. Het jurerend publiek beperkt zich tot superlatieven als “kramp in de kaken”, “simpelweg geweldig” en “uniek”.

Tweede wordt het energieke duo Brukx en Kempen dat in een broeierige te kleine ruimte, eveneens het publiek direct op de huid zit.

Uit de media: Stichting internetmedia Zwolle 16 december 2007

Het grootste publieksfestival van Nederland beleefde zaterdagavond in de Buitensoos zijn 12e editie. Een editie die zeer goed bezocht werd! De grote winnaar van het Deltion Cabaret Festival werd MIER. Tien geselecteerde cabaretiers streden om de 'Ovatie', de begerenswaardige bronzen Deltioncabarettrofee. MIER, met improvisatie cabaret ging er met de hoofdprijs vandaar. Naast 'Ovatie' ontving de winnaar van het festival een geldprijs van 1000,- Euro en verzorgt bij de volgende editie in 2008 de openingsact voor een duizendkoppig publiek.

De cabaretiers Brukx en Kempen, die net niet met de hoogste eer streken, ontvingen de aanmoedigingsprijs van 500,- Euro.

Gedeelten uit het juryrapport halve finale Camuz Kleinkunst Festival 2006

Het duo Brukx en Kempen vielen op door hun doorwrochte podiumpresentatie, profesionaliteit en kwaliteit. Het is duidelijk te zien dat Brukx meerdere solovoorstellingen op zijn naam heeft staan. Hij is snel en vaardig in zijn verhaal en zijn grappen. Kempen is muzikaal, ondersteunt Brukx knap en samen vormen ze in potentie een uitermate leuk duo. De jury hoopt dat beide heren hun eigen specifieke talenten gaan ontwikkelen binnen het duo-schap, dan kan het nog heel wat worden!

Gedeelten uit het juryrapport Festival CabareteSKE 2006

Na een redelijke opening hebben de heren goede overgangen van tekst naar liedje en andersom. Het is een muzikaal vaardig duo met voor de jury als hoogtepunt 'Oh oh wat ben je leuk'. De quiz was een item wat zowel bij jury als publiek aansloeg.

Surfend over het internet (diverse weblogs)

"De beste vonden wij wel het cabaretduo Brukx en Kempen. Ik vond het van hoog niveau. Leuke grapjes waarbij er mooi van taal gebruik wordt gemaakt. Ik vind eigenlijk dat iedereen een keer moet gaan kijken."

"Dan begint de voorstelling van Brukx en Kempen. Nadat ze de trap af komen stormen zoeken ze op een originele manier het eerste slachtoffer uit de zaal. Dit is erg leuk gevonden. Zo komen ze bij de omgekeerde improvisatie waarbij het publiek leuk en snedig mag zijn. Dit valt nog niet mee, al zijn er die hun best doen. Uiteindelijk is het dat eerste slachtoffer die ze stil krijgt. "Wanneer zijn jullie klaar?". Daar hebben de heren zo snel geen antwoord op. Zij wordt als beste kandidaat 'bedankt' met een liedje."

"De eerste act was gelijk een verrassing voor me, een duo die ik nog nooit live had mogen aanschouwen. Brukx en Kempen warmde met hun eerste act het publiek al aardig op. Ik  moest erg grinniken om hun opening en ook de omgekeerde improvisatie was erg leuk gevonden."

Publieksjuryrapport Deltion Cabaret Festival  2004

Beoordeling: Act: goed verzorgd, goed te volgen, pakkend, afwisselend, vlot, goede sfeer; Originaliteit: origineel; Contact met het publiek: veel uitstraling, voldoende interactie; Op de vraag aan de juryleden of ze een avondvullend optreden zouden willen zien antwoorden 13 van de 15 juryleden met: zeker wel; Aanvullende opmerkingen uit de juryrapporten: origineel, heel leuk, sprookje was leuk, vlot tempo, heel afwisselend, taalkunstenaar, inventief, leuke voorstelling, steengoed, leuke thema's.

Gedeelten uit het juryrapport Festival Cameretten 2004

Je hebt inhoudelijk gezien leuke teksten. De ontknoping van het openingsgedicht over crea terreur is geestig. Ook het verhaal over de adoptiekip is leuk. De opmerking 'dit lijkt me niet het juiste moment om mijn criteria te gaan toetsen aan die van de bovenburen' blijft grappig.

Commentaar jury voorronde Camuz Kleinkunst Festival 2004

Een zeer goede lijn in het verhaal. Een stevige performance en een belofte voor de toekomst.

Verslag voorronde Cameretten (7 september 2004) Bron: www.cameretten.nl

Hij opent de avond met een deel van zijn programma ‘Uitburgeren’. John is zoals de presentator het noemt, een recidivist. Hij doet niet voor het eerst mee aan Cameretten. Leuk weetje is dat hij zelf ook binnenkort zijn avondvullende show speelt in Theater Pepijn (zie www.theater-pepijn.nl). In het dagelijks leven werkt hij met verstandelijk gehandicapten en heeft hij samen met zijn vriendin een leuk kindje en een adoptiekip. In de zaal wordt met regelmaat gelachen wanneer hij verteld over hoe hij zijn vaderschap beleeft, hoe zijn vriendin via www.ikadopteereenkip.nl een kip adopteert en over waarom hij niet alleen maar huisje, boompje, beestje wil.

Verslag optreden Vidi Reo Ravenstein (30 mei 2004) Bron: www.soosmadhouse.nl

De voorstelling van cabaretier John Brukx op 1e Pinksterdag was een groot succes. In een nagenoeg uitverkocht Vidi Reo zette hij een wervelende show neer waarbij hij iedereen aan het lachen kreeg. In zijn show had John Brukx enkele Ravensteinse accenten toegevoegd waarmee hij jong en oud wist te boeien.

Gedeelten uit het juryrapport Festival CabareteSKE 2004

Heeft heel hard gewerkt en alles lijkt vastgelegd en geregisseerd. Hij is rustig qua houding en stem maar hij mist nog wat op het gebied van existentie. Hij had een scherpe opening met een leuke rap. De teksten zijn aardig; af en toe gezocht. Leuk dat John Brukx een liedje in zijn performance had zitten. Hij maakt goed gebruik van het podium en heeft ook functionele middelen gebruikt als  muziek. De rode draad ‘uitburgeren’ was helder. John had voldoende dynamiek in de show en een goed tempo.

1ste voorronde  Festival CabareteSKE, Eindhoven, Grand Café Berlage, 7 maart 2004 Bron: www.zwartekat.nl

Als hekkensluiter van deze avond, bracht John Brukx na een muzikale opkomst een vlot verhaal over adoptiekippen, uitburgeren, het leven van spermatozoïden, burenoverlast, afritsbroeken, Domino-day en Hans Kraaij Jr. De veelheid aan korte onderwerpen werd onderbroken door een rap. 

Juryrapport Finale Nijmeegse Nacht van het Open Podium 2003

Zeer te spreken was de jury over de grote vooruitgang die hij gemaakt heeft in zijn optreden. Er is rust en pauze in gekomen en er is zichtbaar (en met resultaat) een regisseur aan de slag geweest. Met het traditionele cabaret bleef hij dicht bij zichzelf, waardoor zijn verhaal zeer geloofwaardig was. Daarnaast straalde hij plezier uit, wat in zijn ogen af was te lezen. Ook vond de jury het bemoedigend dat hij de actualiteit in zijn programma had verwerkt. Hoewel de jury zeer te spreken was, zijn er zeker een aantal zaken voor verbetering vatbaar. Ten eerste raadt de jury John Brukx aan om meer te gaan spelen en vooral door te gaan met waarmee hij bezig is. Sommige flauwe woordgrappen gewoon achterwege laten. Er kan gewerkt worden aan de timing. 

Verslag voorronde Cameretten (6 september 2003) Bron: www.cameretten.nl

Het eerste slachtoffer van de avond is John Brukx, een 33-jarige Ravensteiner die in het dagelijkse leven werkt met verstandelijke gehandicapten. John heeft een uitgesproken mening over de dingen die er zoal gebeuren in de wereld, vooral in ons kikkerlandje zelf; hij is Nederland helemaal zat! Het feit dat er steeds meer (directe) seks op tv is, vindt hij ongelooflijk. Zoals John zelf zegt: “er komt steeds meer, maar het wordt steeds minder”. Waarom is een begrafenis niet gezellig? Waarom krijgt een kassajuffrouw geen fooi? Wat is het verband tussen Harry Potter en religie? En wat hebben ooievaars te maken met kinderbijslag? Enkele vragen die het publiek over zich heen krijgt gegooid. Een zaadlozing is eigenlijk een outplacement, en we komen er achter dat John Brukx eigenlijk maar een mietje is! Maar mensen, ondanks alles is één ding zeker; Niets is erger dan een afritsbroek!

Verslag voorronde Cameretten (19 september 2002) Bron: www.cameretten.nl

Als tweede deze avond treedt John Brukx op. Hij hekelt de ingewikkelde seksuele voorlichting die hij vroeger op school kreeg. Je had minstens HAVO nodig om dat te snappen. Daarom kocht hij later zelf een boekje waar alles in stond wat jongens moesten weten. Dit werkte ook niet echt verhelderend wat als gevolg had dat hij zelf ging experimenteren met trekzalf, trekvogels, afzuigkappen en wipkippen. Toen hij wat ouder was en het vinden van een vrouw belangrijk werd, vroeg hij zich af op wat voor type hij viel. Het Sorbo type, uw hulp in huis, het AEG type want die laten je nooit in de steek of toch het Nationale Nederlanden type, want die is er, wat er ook gebeurt. Tussen neus en lippen door legt hij ook nog even uit hoe triatlons zijn ontstaan en draagt hij gedichten voor uit eigen werk. Nu is hij drieëndertig jaar en voelt zichzelf al oud. Het hoogtepunt van zijn week is een volle stempelkaart van de Multivlaai. Hij vindt Willeke Alberti voortaan leuk en als hij een camera of auto wil kopen, krijgt hij zoveel moeilijke technische termen naar zijn hoofd geslingerd dat hij niets meer wil kopen. Het blijkt tegenwoordig niet meer mogelijk om op een eenvoudige vraag, een eenvoudig antwoord te krijgen. Het publiek vond de opbouw van de show goed en de grappen leuk.