Biografie

Biografie John Brukx

John Brukx is 41 jaar oud en vindt zijn roots terug in het Brabantse land – ooit van Ravenstein gehoord? Zo’n 19 jaar geleden vertrok hij naar de Randstad om daar missiewerk te verrichten. Er moest gewerkt worden en met humor! Nadat de taal barrière overwonnen was en hij het ‘houdoe’ achter zich had gelaten, begon hij met veel plezier les te geven aan verstandelijk gehandicapten in het als zeer pittoresk bekend staande Zoetermeer. Zijn passie voor cabaret had hij al in Ravenstein ontdekt en kon hij in de Randstad verder uitbouwen. Het precieze moment waarop John besloot om zelf cabaret te gaan maken is moeilijk te achterhalen, maar het leed is al geschied. Al vanaf zijn vroege jeugd greep hij iedere mogelijkheid aan om het podium te bestijgen. Aanvankelijk dreef hij zijn medekleuters tot wanhoop met slechte imitaties van rockhelden die alleen hij kende. En nu zijn het zijn leerlingen die dagelijks zijn try-out grappen moeten aanhoren. Met zijn eerste avondvullende programma ‘John Brukx??? Daar zit een luchtje aan…’ heeft hij twee seizoenen gespeeld, evenals met zijn tweede programma 'UITBURGEREN'. Een programma waarin John zowaar iets zinnigs had te melden. Dit tot grote schrik van hemzelf en zijn moeder. Na het tweede programma had John even geen zin meer om de kar alleen te trekken en aangezien Robert Kempen toch bijna altijd al in de zaal zat, kon hij zich net zo goed nuttig gaan maken en zo geschiedde.

Prijzenkast John Brukx

- Beste uit het open podium (Theater Camuz - seizoen 2001-2002)

- 3e plaats Finale Nijmeegse nacht van het open podium (seizoen 2003-2004)

- 2e ronde Amsterdams Kleinkunst Festival (seizoen 2003-2004)

- 3e plaats Deltion Cabaret Festival (seizoen 2004-2005)

Biografie Robert Kempen

Hoewel hij er slechts 3 maanden heeft gewoond, is Robert Kempen er trots op te kunnen zeggen dat hij van oorsprong eigenlijk een Hagenees is, afkomstig - jawel - uit de fruitbuurt. Het enige waar je dat heden ten dage nog aan kunt merken is aan zijn toch wel wat grote mond. Menigeen is daar al over gestruikeld, inclusief Robert zelf. Gelukkig is daar in Zoetermeer nog genoeg ruimte voor, stad waar alles kan maar niets gebeurt. Inmiddels begin veertig meent Robert nog steeds een jong bloempje te zijn en heeft hij plechtig beloofd nooit helemaal volwassen te worden. Geestelijk geloof je hem direct.

Robert heeft zijn passie voor cabaret pas laat ontdekt, zoals zoveel dingen in het leven. Hij zocht het altijd meer in de muziek. Totdat beginnend cabaretier Patrick Spekman hem als pianist meesleurde naar de voorrondes van het Amsterdams Kleinkunst Festival en hij de smaak te pakken kreeg. Vervolgens bleek het Leids Cabaretfestival 1999 een publieksprijs waard, hetgeen leidde tot een golf van voorstellingen en een verdere samenwerking als duo De Spekmennen met het avondvullend programma 'Spek en bonen'. Bescheiden begonnen in het Haagse Theater Pepijn. De kaartverkoop vooraf: 6 reserveringen en 1 betaalde kaart. De 6 vrienden vonden het uiteraard geweldig en de onbekende dame heeft tot op de dag geen enkel idee naar wie ze is gaan kijken. Tot nu toe nog altijd de mooiste tijd van zijn leven. Helaas was het duo maar een kort leven beschoren. Patrick ging zijn eigen weg en wat doe je dan? Alleen het podium op met je piano en je grote mond? Dat dan weer niet. Muziek schrijven voor schoolmusicals werd een tijdrovende maar geweldige bezigheid, maar het cabaretpodium bleef in al haar facetten trekken. En zie hier het resultaat: Brukx en Kempen! Spiksplinternieuw…nou ja drie jaar geleden dan…

Prijzenkast Robert Kempen

- 3e ronde Amsterdams Kleinkunst Festival (duo de Spekmennen)

- Publieksprijs Leids Cabaret Festival (duo de Spekmennen)

Biografie Brukx en Kempen

Inmiddels alweer drie jaar samen op het podium en succesvol gespeeld met het eerste gezamenlijke programma: ‘Sjoelen’. Een programma waarin ze gewapend met piano en sjoelbak bezit namen van het podium, maar het niet erg vonden als het publiek ook leuk was. Brukx en Kempen durfden het aan om in dit eerste gezamenlijke programma moeilijke thema’s als “Kun je leren tutoyeren?” en “Wel of niet onbeperkt spare-ribs eten?” bespreekbaar te maken. Festivals, theaters, kroegen en zelfs huiskamers werden in die drie jaar bespeeld en de heren vinden het allemaal even leuk om te doen. 

Inmiddels staat een avondje Brukx en Kempen voor een avond doorspekt met mooie en grappige liedjes, snelle dialogen, passievolle monologen, een vleugje dichtkunst en voor de liefhebber enkele nutteloze woordgrappen. Maar na drie jaar Sjoelen gaan de heren niet Kabbelend door het leven, nee ze komen er weer aan, want het moet vooruit en snel!  

Prijzenkast Brukx en Kempen

- 3e plaats 'very-best-of' van Stichting de Gulle Lach (seizoen 2004-2005)

- Winnaar Night of Cabaret 't Ukien, Kampen (seizoen 2005-2006)

- Finale nominatie Festival CabareteSKE (seizoen 2005-2006)

- Finalist Topcabaret Zwolle (seizoen 2005-2006)

- Halve finale Camuz Kleinkunst Festival (seizoen 2005-2006)

- Winnaar aanmoedigingsprijs Deltion Cabaret Festival (seizoen 2007-2008)